977606309 – 649350597 eixnatural@eixnatural.cat

Tre

Que és el TRE®?

TRE® és una sèrie d’exercicis dissenyats pel Dr. David Bercelli. El Dr. Bercelli va passar molts anys de la seva vida professional treballant en països devastats per la guerra a l’Àfrica i Orient Mitjà. Van ser les seves experiències en aquests entorns extremadament traumàtics les que el van portar pel camí cap a descobrir el mecanisme natural de tremolor del cos i crear TRE®.

Molts de nosaltres podem recordar que de petits ens vam pelar els genolls o la barbeta al caure, que potser ens vam trencar les dents o vam viure una experiència desagradable, i després d’aquest fets ens tremolaven les mans o les cames. Aquests tremolors són exemples de la resposta natural del cos, i s’anomenen “tremolors neurogènics”. El doctor Bercelli va observar repetidament com el cos humà reacciona instintivament davant les experiències que amenacen la vida. Més tard va observar aquestes mateixes reaccions en animals, tant en estat salvatge com en animals domèstics. A poc a poc es va adonar que estava observant una reacció primitiva que traspassava les diferències culturals. Després va dissenyar una sèrie d’exercicis per evocar aquests tremolors neurogènics naturals i normals d’una manera segura i controlada, sense exposar una persona a un esdeveniment que amenaçava la vida.

 

Què fan aquests tremolors?

Els tremolors neurogènics són la resposta natural del vostre cos a la descàrrega d’energia que s’ha acumulat dins d’ell en resposta a una amenaça a la qual heu enfrontat. Una amenaça estimula immediatament la reacció de lluita-fugida-congelament (Fight-Flight-Freeze). L’energia s’acumula per ajudar-vos a sobreviure a l’amenaça. Els tremolors neurogènics ajuden el teu cos a relaxar-te i restaura la teva psique a un estat de calma. T’ajuden a alliberar l’energia que s’ha acumulat dins del teu cos amb el propòsit exprés de salvar-te la vida de l’amenaça a la qual estàs exposat.

Quins són els beneficis d’evocar aquests tremolors amb regularitat?

El doctor Bercelli va pensar que la descàrrega de l’energia, l’estrès i la tensió aniria acompanyada de la relaxació dels músculs que s’havien tensat com a resposta a l’amenaça. La relaxació dels músculs i molts altres beneficis: un son més profund i reparador, estar més present i en sintonia amb l’aquí i ara, major control sobre les nostres emocions, millora dels processos fisiològics, etc. Aprendre a evocar i experimentar aquests tremolors neurogènics d’una manera segura i controlada practicant TRE® amb regularitat us aportarà molts beneficis, alguns dels quals podeu experimentar immediatament i altres, gradualment.

 

Per què els músculs i el cos necessiten relaxar-se?

Ser humà implica que estàs exposat a les decepcions, ferides, pèrdues, conflictes i problemes de la vida quotidiana. El vostre cos experimenta tot això com a amenaces reals per a la vostra seguretat, supervivència i benestar. No distingeix si l’amenaça percebuda és real o imaginada. L’acumulació d’energia per escapar d’aquestes amenaces mitjançant el mecanisme de supervivència Fight-Flight-Freeze és instintiva. Les conseqüències d’aquests s’acumulen i s’allotgen al vostre cos i psique.

Un cop l’amenaça ha passat, cal descarregar l’energia que s’ha acumulat dins teu. Una resposta normal, natural i saludable és descarregar-ho tot fins que tornis a un estat de calma. Emmagatzemar energia no descarregada dins teu durant molt de temps pot tenir greus conseqüències psicosomàtiques per a la teva salut i benestar.

Una altra raó és que el doctor Bercelli es va adonar que aquells que no intentaven conscientment aturar la reacció natural del tremolor, sobretot els nens, semblaven processar experiències aterridores amb més facilitat i descarregar l’energia acumulada més ràpidament. Els adults, en canvi, semblaven avergonyits de demostrar que tenien por. Com a resultat, semblaven atrapats en experiències que posaven en perill la vida i semblaven retenir l’energia no descarregada al seu cos. Amb el pas del temps, això té una experiència negativa acumulada en aquests adults. És possible que no sàpigues que t’han condicionat d’una manera similar per mantenir l’energia no descarregada dins teu, o que els teus músculs estan tensos.

Però jo ja vaig al gimnàs!

Anar al gimnàs té innombrables beneficis. TRE® es diferencia d’un entrenament al gimnàs, d’exercici físic vigorós o esport de qualsevol tipus en que relaxa els teus músculs. Com a resultat de fer TRE®, els que van regularment al gimnàs o practiquen esports sovint descobreixen que el TRE® afluixa i relaxa els seus músculs. TRE® s’adapta bé a qualsevol altra activitat física que ja facis.

 

Qui fa TRE®?

Treballadors de tots el àmbits, estudiants, professionals, policies, bombers, artistes, esportistes, etc. Les tensions, els conflictes, els traumes, les ferides i les pèrdues de vides no distingeixen entre persones. Atès que el doctor Bercelli va notar les mateixes reaccions corporals instintives entre persones de cultures molt diverses quan s’enfrontaven a un perill extrem, li va sorprendre que observava una reacció corporal innata i primitiva que transcendia les diferències culturals.

 

Per què és necessari aprendre a fer TRE®?

Tot i que els tremolors neurogènics són instintius, naturals, normals i sans, s’ha ensenyat a les persones a reprimir les seves emocions i estats emocionals. Potser també ho has estat. Com a altres, és possible que també t’hagin ensenyat a reprimir la manera en què les teves emocions s’expressen a través del teu cos. Alliberar tot això pot ser inicialment aterridor i aclaparador. Pot ser una cosa que mai has fet de manera conscient i intencionada. Sense pràctica guiada, és difícil distingir el que és normal, natural i saludable del que no ho és. Quan s’experimenta aquests tremolors neurogènics sense estar exposat a una experiència que amenaça la vida, la gent sovint m’ha dit: “Això és estrany”, “Això és estrany” i coses semblants. En aquests moments, he pogut guiar-los a través de l’experiència amb seguretat i tranquil·litzar-los.

Què puc fer per tu?

Com a proveïdor global certificat de TRE®, us ensenyo com aprendre i practicar aquests exercicis d’una manera segura i regulada. També us mostro com integrar això com a pràctica a la vostra vida. Aleshores tindreu una eina valuosa a la qual podeu recórrer, regularment, per mantenir la vostra salut psicosomàtica i el vostre benestar. Podeu utilitzar-lo de manera regular per descarregar l’estrès i aconseguir els innombrables beneficis psicosomàtics que la pràctica regular de TRE® ofereix als qui l’utilitzen.